Blog

Počelo najveće Big Game natjecanje u Hrvatskoj

NA OFFSHORE WORLD CHALLENGE – POREČ 2017 NATJECANJU SUDJELUJE ČAK 67 EKIPA

Najbrojniji su natjecatelji iz Italije – Posebna atrakcija za publiku je svakodnevno vaganje ulovljene ribe na porečkoj rivi

Poreč, 14. rujna 2017. – Sinoćnjom svečanošću na porečkoj rivi, službeno je otvoreno 3. izdanje OFFSHORE WORLD CHALLENGE – POREČ 2017, međunarodno natjecanje u lovu na veliku ribu koje svake godine privlači sve više natjecatelja i gledatelja. U porečkom će se akvatoriju ove godine u lovu na veliku ribu natjecati čak 67 ekipa, koje višednevna kiša i jugozapadni vjetar nisu spriječili da sudjeluju u ovom prestižnom natjecanju. Najveći broj prijavljenih ekipa dolazi iz Italije, zatim iz Hrvatske i Slovenije, a sudjeluju i ekipe iz Austrije, Njemačke i Rusije.

Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić na svečanoj je ceremoniji otvorenja istaknuo značaj natjecanja za Poreč, koji postaje sve popularnija destinacija za sve ljubitelje Big Gamea i sportskog ribolova, posebno zahvaljujući uobičajeno mirnom moru i bogatstvu velike ribe. Glavni organizator i predsjednik ŠRK Big Game 4 Tuna Franko Čerin i glavni sudac, potpredsjednik Hrvatskog saveza za športski ribolov na moru Tonči Luketa, upoznali su sve natjecatelje s rasporedom, novostima i pravilima natjecanja. Na svečanom su otvorenju predstavljene i brojne natjecateljske ekipe kojima su dodijeljeni startni brojevi, a kojima je ovo natjecanje kvalifikacijsko za svjetsko prvenstvo u Queposu na Kostarici, koje će se održati u travnju sljedeće godine.

Za ovogodišnje je natjecanje Ministarstvo poljoprivrede odobrilo kvotu ulova od 2 tone i 754 kilograma, a ostala se riba lovi prema tzv. catch&release principu, prema kojem se riba po ulovu neozlijeđena pušta u more. Svaki je ulov potrebno dokumentirati video snimkom, na temelju koje suci kada utvrde da je ulov regularan, dodjeljuju bodove. Natjecateljski dani počinju već u 8 sati ujutro kada brodice isplovljavaju na otvoreno more, u zonu predviđenu za ribolov, pa sve do 17 sati, tj. 16 sati zadnjeg dana natjecanja, kada se, po pravilima natjecanja, udice moraju izvaditi iz mora. Nakon natjecanja, svakog će se dana na porečkoj rivi u 21:30 vagati ulovljena riba, što za brojnu publiku predstavlja posebnu atrakciju.

Sinoć su na svečanom otvorenju ŠRK Big Game 4 Tuna i njegov predsjednik Franko Čurin, odali posebno priznanje Draženu Horvatu, najtrofejnijem Big Game lovcu kluba i članu hrvatske reprezentacije koja je prošle godine na svjetskom prvenstvu u Meksiku osvojila visoko 3. ekipno mjesto i 4. državno mjesto. Dražen Horvat ove je godine otkazao sudjelovanje na Svjetsko prvenstvu u Big Game trollingu u Portugalu, kako bi sudjelovao na porečkom OFFSHORE WORLD CHALLENGE natjecanju.

Tunalicious Street Food Festival

Planirani Tunalicious Street Food Festival koji je trebao pratiti ovogodišnje Big Game natjecanje, zbog najavljene nepovoljne vremenske prognoze, odgođen je na sljedeći tjedan, od 21. do 23. rujna. Tuna Restaurant Week u jedanaest porečkih restorana aktualan je od 9. rujna do čak 23. rujna, dok će se Tuna Fine&Dine održati prema planu 14. rujna u restoranu Spinnaker uz poznate eno-gastro goste, chefa Nenada Kukurina i vinara Ivana Damjanića. Za ovaj je poseban gastronomski doživljaj slobodan je još mali broj mjesta i potrebna je rezervacija na mail adresu spinnaker@valamar.com ili na broj +385 52 400 804.

Više informacija o natjecanju zainteresirani mogu naći na web stranici: http://biggame4tuna.hr/ te na službenoj Facebook stranici natjecanja: www.fb.com/biggame4tuna. O popratnom zabavnom programu i Tunalicious Street Food Festivalu na https://www.tunaliciousporec.com/ i na službenoj Facebook stranici www.facebook.com/tunaliciousfestival